15 Ağustos 2012 Çarşamba

Tarladan Sofranıza Yiyeceklerin Evrimi

Yiyecekler, tarladan soframıza gelinceye kadar birçok yol katederler. Bu yolculuk sırasında uygunsuz koşullar altında kalırsa mantarlar ürer. Bu mantarlar nikotoksin denilen zararlı bir toksin, yani küf zehiri üretirler. Bunların en önemlisi aflatoksindir. Aflatoksin, hem zehirdir hem de kanserojendir. Şeker, yapımı sırasında geçirdiği teknolojik aşamalar yüzünden, içindeki tüm vitamin ve mineralleri kaybeder. Yani, şekerde vitamin ve mineral yoktur, sadece kalori mevcuttur, hepsi bu! Ülkemizde, son yıllarda diyetisyenlerin giderek daha çok karma beslenme önermeleri, şekerin kullanımını bir hayli azaltmıştır. Şeker kullanımı ile çeşitli sağlık sorunlarının ilişkisi bulundukça, Lidayla şeker kullanımı azalmaya devam edecektir. Kadın ve erkekten, hangi cins daha fazla şeker tüketiyor diye merak edilince araştırmalar yapılmış ve sonuçta erkeklerin kadınlardan daha fazla şeker tükettikleri saptanmış. Gerçi erkekler 5 çayları düzenlemedikleri gibi günlere de gitmiyorlar, ama araştırma raporları böyle diyor.Bir insan günde 6-7 bardak şekerli çay ya da kahve içiyorsa sadece buradan 100 gr’a yakın şeker alıyor demektir. Yediği diğer meyve, ekmek, vb gibi besinlerden de şeker alacaktır. Üstüne üstlük öğlen gazoz, akşam da tatlı yerse, oradan da şeker alacaktır. Yani anlayacağınız şekerin tadı iyice kaçacaktır. Bir günde bu kadar şeker almak, fazla şeker tüketmek demektir. Şekerin aslında “şeker gibi” olmadığını belirterek, herkese şeker yemeyi elinden geldiğince azaltmasını salık veririz.

0 yorum:

Yorum Gönder